Akuriyo inheemsen Coppename rivier?

Ruud Paesie Expedities naar de Akuriyo van de Coppename in 1717, OSO. Tijdschrift voor Surinaamse taalkunde, letterkunde en geschiedenis. Jaargang 29 - dbnl

https://www.dbnl.org/tekst/_oso001201001_01/_oso001201001_01_0028.php

------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 juli 2022

Inspirator voor het ontwerp was de Zoetermeerse kunstenares van Surinaamse afkomst, Wonny Stuger.De B&W van Zoetermeer legt de krans neer. Rond de kranslegging zullen enkele wij het publiek vermaken met poëzie, zang, dans en muziek en Inheemse ritueel ( demonstrerende ritueel ) . Verder zullen enkele dames in klederdracht hun prodo wakka doen (modeshow).

U bent vanaf 15.30 uur van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje om deze herdenking en viering met ons mee te vieren op 4 juli 2022.

Plaats: Castellum Palensteyn in Zoetermeer

Adres: Rakkersveld 253, 2722 BN Zoetermeer

flyer-4juli-2022

de eerste inwoners van Suriname

Lezing: de eerste bewoners van Suriname - maandag 28 maart - bibliotheek Zoetermeer


Lezing door de heer Alwin Ligory uit Suriname.

Onderwerp: De eerste bewoners van Suriname.

Vanuit het Inheemse perspectief "rode slaven".

Maandag 28 maart aanstaande - Inloop van 19.00 met koffie en thee.
Lezing van 19.30-20.30 daarna ruimte voor vragen en drankje na afloop.
de toegang is gratis!

Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over dit onderwerp is niet veel bekend in Nederland, dus is dit een unieke kans om meer daarover te leren!

De Nederlandse kolonisten wilden de plantagelandbouw ter hand nemen maar ze werden zeer regelmatig aangevallen door groepen indianen. Er leven voor zover bekend vijf grote Indiaanse stammen op Surinaams grondgebied: de Arowakken, de Caraïben, de Trio, de Wajana en de Akoerio. Vroeger had je ook de Warau, maar deze Indianen zijn opgegaan in andere stammen, voornamelijk in de Arowakse en Carïbische stammen. a de komst van de Engelse kolonisten laaide de strijd tussen de Arowakken en de Carabïen weer op. De Engelsen maakten tijdens hun kolonisatie van Suriname behendig gebruik van de vijandschap tussen hen en de Arrowakken. Dit keer ging de strijd niet om landbouwgronden, maar om de ruilhandel in 'rode' slaven. De Caraïben traden op als tussenpersoon bij de handel in 'rode' slaven, (Indiaanse slaven) terwijl zij zelf van slavernij waren gevrijwaard. Arowakse krijgsgevangen werden door hen verkocht in ruil voor Europese goederen.

In 1684 sloten de Nederlanders vrede met de indianen. Bij de vrede beloofden de kolonisten onder meer dat ze de indianen niet als slaven zouden inzetten (tenzij ze misdaden zouden hebben begaan).

 

 

Zoetermeer herdenkt en viert op 2 juli 2021 de afschaffing van de slavernij van Suriname en de Nederlandse Antillen. 


 herdenking slavernij verleden 2021

 

SHS Zoetermeer herdenkt op 2 juli 2021 slavernijverleden.


Activiteiten Herdenking Slavernijverleden 2021

Beste vrienden,

Ter gelegenheid van de herdenking van de afschaffing van het slavernijverleden, nodigen wij jullie van harte uit voor een aantal activiteiten deze zomer!

In samenwerking met de bibliotheek Zoetermeer wordt een tweetal lezingen georganiseerd; daarnaast hebben we onze traditionele Keti Koti kranslegging op vrijdag 2 juli.

De agenda is als volgt:

Donderdag 1 juli 19:30 uur Digitale lezing Cynthia McLeod (vanuit Paramaribo).
Deze lezing is voor iedereen toegankelijk via Zoom. Er zijn honderd plaatsen beschikbaar. Je kunt een kaartje bestellen via
https://www.bibliotheek-zoetermeer.nl/activiteiten/agenda/Keti-koti-lezing.html

 

Vrijdag 2 juli 15:30 uur Herdenking en Kranslegging
Thema: Zichtbaarheid inheemse volken in Suriname en de Antillen
Plaats: Piëzo, Rakkersveld 253
Aanmelden is noodzakelijk en er is plaats voor 50 mensen. De bijeenkomst kan ook worden gevolgd via Facebook (https://www.facebook.com/SlavernijZTM)
Aanmelden per email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U ontvangt van ons kort voor 2 juli een bevestiging.

 

Donderdag 8 juli 19:30 uur Lezing over moderne slavernij: De Yezidi’s
Door Brenda Stoter Boscolo, schrijfster van het boek “Het vergeten volk”. In samenwerking met de bibliotheek Zoetermeer en de stichting Global Human Rights Defence in Den Haag.
Plaats: commissiezaal Gemeentehuis
Aanmelden is noodzakelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Er is plaats voor 20 mensen en u ontvangt van ons een bevestiging.

Met vriendelijke groet,
Bestuur Stichting Herdenking Slavernijverleden
Diane Vlet, Muriël Kasmin, Marc Wortmann
 

 

 Herdenking Slavernij verleden Zoetermeer 2 juli 2021

 

Verplicht  aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: https://www.slavernijztm.nlFacebook: Slavernij ZTM